tips for home baker : Penyebab dough roti tidak menjadi sempurna (continue reading)

- Pengunaan tepung protein tinggi amat penting. Biasa 12% ke atas. Pernah guna tepung jenama Faiza (10.5% protein) menjadi lembut juga tapi lagi tinggi % protein lagi ok.

- Tidak boleh tambah yeast sekali dengan garam kerana akan menurunkan kadar keaktifan yeast(slow down its growth rate) pastu dough tak naik dengan sempurna. Sebolehny tambah lepas tambah yeast.

-Proses menguli(kneading process), kena adun sampai dough tak melekit dekat tapak tangan atau pun meja adunan. Ini menunjukan process penghasilan gluten tu tak menjadi sangat( gluten network). Gluten network penting untuk hasilkan dough roti yang baik sebab tu penting pakai tepung yang tinggi protein.

- Proofing process ataupun dikenali biarkan dough tu rehat kejap. Biasa 2x proofing proses ini. Pertama, selepas taambah semua bahan (tepung, yeast, garam, gula, susu,telur etc) kena adun dan uli sampai tak melekat dekat tapak tangan atau meja adunana pastu biarkan dough rehat(biasa lepas dough naik 2x ganda dari asal). Pastu uli balik buang angin dari fermentation process dan buat bentuk dough yang kita suka pastu proofing balik dalam 30-45min dan bakar pada suhu 180C/15-20min bergantung size.